Onderzoek thuiszitters Hogeschool Utrecht

Zoals in een eerder blog gemeld ben ik zeer geïnteresseerd in de oorzaken van het thuiszitten van leerplichtige kinderen.

Ik ben ook zeer verheugd over het feit dat per schooljaar 2009-2010 hoogbegaafdheid één van de noemers in het Thuiszitters onderzoek van het Ministerie van OCW is.

Bij de Hogeschool Utrecht start vanuit de afdeling Master Ecologische Pedagogiek binnenkort een onderzoek die meer licht kan werpen op de werkelijke oorzaak van het thuiszitten. Dit omdat het in het onderzoek draait om de ouders en kinderen zelf. Zij kunnen een praktische oorzaak aangeven, waardoor de aanpak van de thuiszitters problematiek meer passend kan worden.

Quote: “ Naar schatting 2000 tot 3000 kinderen in Nederland zitten jaarlijks zonder onderwijs thuis. Bij ruim dertien procent spelen gedragsproblemen een rol, bij nog eens dertien procent psychische problemen, in achttien procent van de gevallen wil het kind niet naar school om wat voor reden dan ook. Bij een op de vijf thuiszitters duurt dat langer dan een jaar, zo bleek uit onderzoek van Ingrado, de vereniging van leerplichtambtenaren. Daarmee vormen ‘thuiszitters’ een hele grote, uiteenlopende groep met allemaal een eigen achtergrond. Waar in veel gevallen voor geldt dat er veel problemen mee gepaard gaan.

We studeren af op het onderwerp ‘thuiszitters’ aan de hbo-opleiding Master Ecologische Pedagogiek aan de Hogeschool Utrecht. Dit is een studie opvoedkunde waar je ‘anders leert kijken naar een kind en zijn omgeving’.
We zochten een geschikt onderwerp voor ons praktisch wetenschappelijk onderzoek. Thuiszitters als onderwerp kwam al snel ter sprake. Alle drie hebben we als leerkracht te maken gehad met kinderen die niet naar school kwamen, alle drie op een hele andere manier. Het fascineerde ons. Wat gaat er schuil achter de verhalen van het kind dat niet naar school kan / mag? 
We hebben ondervonden dat het moeilijk is om met thuiszitters en hun ouders in contact te komen. We willen dolgraag spreken met iedereen die te maken heeft met een kind dat niet naar schoolgaat.

In onze oriëntatie op het probleemgebied zijn we alleen onderzoek tegengekomen, waarin gesproken wordt over aantallen thuiszitters. Ons valt op dat kinderen en ouders hierin geen stem hebben. Het gaat in ons onderzoek juist niet om de cijfers, maar om de verhalen van kinderen en ouders. Wij willen hen juist wel een stem geven. Door naar de unieke verhalen te luisteren willen wij zicht krijgen op wat er verteld wordt aan ervaringen.
Mensen die hun verhaal (al dan niet anoniem) willen doen, kunnen contact opnemen tot april 2010 met Henriet Kuperus, Marian Jongen en Linda Brijker: 06 3461 4784 of mailen naar: mep1@live.nl “.

Dorien Kok
http://www.I-CARUS.info

Een gedachte over “Onderzoek thuiszitters Hogeschool Utrecht

  1. Pingback: Mijn blog « I-CARUS, by Dorien Kok

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s