Ik ben vanmorgen op uitnodiging naar de opening van een nieuwe school geweest, de Leonardo school in Amersfoort. Niks geen nieuw gebouw of zo, maar gezellig bij een andere school in.
Wat er zo bijzonder aan deze school is? De school biedt plek aan 32 hoogbegaafde kinderen, die daar fulltime passend onderwijs gaan krijgen.
In augustus komt er waarschijnlijk nog een klas van 16 kinderen bij. In augustus start ook in Huizen een Leonardo school. Dit vanuit het ouderinitiatief dat ik vorig jaar januari gestart heb, Leonardo Gooi en Eemland.
Voor beide regio’s geldt dat er behoefte is aan meer en ook aan Voortgezet onderwijs. Daar is men ook druk mee bezig.
Wat is er nou zo speciaal aan deze scholen?
Als je naar het hoogbegaafde kind kijkt in Nederland gebeurt het maar weinig dat het kind passend onderwijs krijgt. Passend onderwijs houdt in dit geval in dat het onderwijs wordt aangeboden op de manier waarop het hoogbegaafde kind leert: top down.
In het reguliere onderwijs wordt de leerstof bottom up aangeboden. Wat is nou het verschil.
Bottom up betekend dat de leerstof in kleine stukje wordt aangeboden en dat men langzamerhand toewerkt naar de conclusie. Anders gezegd: stapje voor stapje en steeds iets hoger.
Dit is echter niet de manier waarop het hoogbegaafde kind leert. Een hoogbegaafd kind leert vanuit het geheel: je geeft de eindtoets van de te leren stof, waarna je kijkt wat er nog mist. Dat bied je compact – dus zonder extra’s – aan. Dit geeft ook ruimte, oftewel tijd, voor veel extra vakken.
Een mooi voorbeeld van het verschil tussen bottom up en top down stamt van Jan Hendrickx, de bedenker van het Leonardo onderwijs concept: het metriek stelsel wordt in kleine porties geleerd op de basisschool, verspreidt over verschillende schooljaren. „Het is een systeem waarbij elke maat telkens tien keer zo groot of zo klein is als de volgende maat. Bij hoogbegaafde kinderen leg je dit in een uur uit. Zij leren dit dus niet vanuit kleine stapjes, maar juist vanuit het geheel.”
In het reguliere onderwijs heb je bij een school van 200 kinderen gemiddeld 4 tot 6 hoogbegaafde kinderen. De kans is dus groot dat een kind het enige kind is in de klas, die hoogbegaafd is.
Het mooie van de Leonardo school is dat de kinderen meer contact hebben met kinderen die net zo denken als zij, zonder dat er sprake is van isolatie van de maatschappij. Nee, ze doen lekker veel dingen samen met de kinderen van de reguliere school.
Vandaag was dat ook duidelijk te zien in Amersfoort: er werd SAMEN feest gevierd!
Dorien Kok
http://www.I-CARUS.info
Pingback: School hoogbegaafde kinderen in nood « I-CARUS, by Dorien Kok
Pingback: Mijn blog « I-CARUS, by Dorien Kok