Je zal maar een kind hebben die continue anderen irriteert en pest, die opstandig en agressief is. Die kinderen zijn er, er is ook een naam voor: ODD
ODD staat voor Oppositional Defiant Disorder, op z’n Hollands gezegd: oppositioneel opstandig gedrag. Oppositioneel kun je lezen als dat ze altijd van de tegenpartij zijn.
Voor het voetballen is het hebben van een tegenstander wel handig, in deze vorm is dit het absoluut niet.
Die kinderen maken ruzie, zijn driftig, zijn niet gehoorzaam. Regels zijn niet voor hun bedoeld. Op sociaal gebied zijn er ook duidelijke verbeterpunten, zowel in de omgang met volwassenen, als in die met leeftijdsgenoten.
ODD komt vaak voor bij kinderen die ook een diagnose hebben als bijvoorbeeld ADHD, autisme en een reactive hechtingsstoornis. De symptomen lijken vaak ook op elkaar. Het kind kan er niets aan doen dat dit gebeurt, het is een disorder – oftewel aandoening.
Nu heeft niet ieder kind dat deze kenmerken heeft meteen ook ODD. Er zijn ook kinderen die dit gewoon tot de kunst verheven hebben. Pubers kunnen bijvoorbeeld ook gewoon vanuit hun puberschap het bloed onder je nagels vandaan halen!
De strategieën die er voor ODD liggen kunnen ook gebruikt worden op pubers en andere kinderen die er een eenzijdig leuk feest van maken.
Wat kun je doen als ouder:
– Zorg dat thuis de neuzen van alle volwassenen dezelfde kant op staan. Maak samen met je partner vaste afspraken over wat wel en wat niet mag en hoe iets moet gebeuren.
– Laat je niet verleiden tot het welbekende driehoekje waarbij de een ouder plots niet alleen het kind, maar ook de partner als tegenstander heeft. Kinderen kunnen dat zo goed!
– Maak als partners vaste afspraken over hoe er op bepaald gedrag gereageerd wordt. Vertel dit ook aan het kind, zodat het weet waar het aan toe is als het zich niet aan de afspraak houdt. Wees dan ook consequent!
– Reageer niet emotioneel, dat is zo lachen voor het kind! Als je merkt dat je het even niet trekt, vraag dan of je partner het even overneemt of meld dat je er later op terug komt.
– Probeer het eens met negeren. Wat gebeurt er als je je kind de rug toedraait en wat anders gaat doen als het onredelijk is. Gewoon even één keer zeggen dat je hier niet op gaat reageren.
– Neem op tijd rust voor jezelf, zodat je weer bij kunt tanken.
– Stel een reactie uit, zeg dat je eerst bedenktijd wil.
– Beperk TV en computer voor je kind. Stel duidelijke grenzen op dit gebied. Eén op de 5 kinderen is verslaafd aan de computer. De spelletjes, en in mindere mate ook TV, hebben een sterke invloed op de kinderen. Gebruik die tijd bijvoorbeeld om positief met je kind te linken. Ga er soms ook bij zitten als je kind TV kijk of computert.
Zoek hulp als je het echt niet redt.
TIP: Handleiding pubers.
Dorien Kok
Een overzicht van alle blog berichten is hier te vinden.
Heb je ook (goede) adressen waar de hulp te vinden is??
Want dat valt niet mee!
Beste Dorien,
Wat een mooi en illustratief artikel. Het lijkt me behoorlijk heftig om te maken te hebben met een kind met ODD.
Toen ik je stukje las moest ik meteen denken aan een studiedag (die ik mede georganiseerd heb) met Anneke Groot van Stichting Horison. Zij heeft de methode Contactgericht Spelen en Leren ontwikkeld waarin ze hele duidelijke handvatten geeft om om te gaan met kinderen die zeer moeilijk zijn in het contact. Een belangrijke sleutel is ook je relatie met het kind en je eigen mentale houding (ofwel attitude). Voor de mensen die geïnteresseerd zijn; op onze blog staat hierover een artikel http://fortiorblog.info/2010/01/contactgericht-spelen-en-leren/
@ Jacqueline
Voor inhoudelijke vragen over ODD/CD en informatie over hulpverlening of onderwijs bij je in de buurt, kunt je bellen met de Informatietelefoon van Balans (€ 0,25 per minuut) 0900-20 200 65 – tussen 09.30 en 13.00 uur.
Verwijzing gaat via de huisarts.
Pingback: Mijn blog « I-CARUS, by Dorien Kok