Logopedie en hoogbegaafdheid

In het blad Logopedie stond in juli 2013 een artikel over logopedie en hoogbegaafdheid, die zeer interessant is om te lezen als logopedist – maar zeker ook als ouder en leerkracht. Het artikel, gebaseerd op onderzoek, is geschreven door Henriëtte Dekker – ter Braak (logopedist en specialist gifted education) en Esther van Rems – Dijkstra (logopedist).

De auteurs zijn van mening dat hoogbegaafdheid nog te weinig herkend en erkend wordt in de logopedische praktijk. Met dit artikel willen ze bijdragen aan de herkenning en adequate behandeling van hoogbegaafde kinderen met logopedische stoornissen. Dit artikel geeft handvatten aan logopedisten, die zouden moeten leiden tot een goede begeleiding van hoogbegaafde kinderen.

‘Hoogbegaafde kinderen kunnen net als ieder ander kind logopedische problemen hebben of krijgen. Bepaalde eigenschappen van hoogbegaafde kinderen kunnen er toe leiden dat de logopedische begeleiding hierop moet worden aangepast. Perfectionisme en faalangst, moeite met automatiseren, maar ook de ideeën van het kind over de ontwikkelbaarheid van de eigen vaardigheden en de visie van de behandelend logopedist op die behandelbaarheid kunnen bepalend zijn voor de behandeling. Van lang niet alle kinderen is bij de start van de behandeling bekend dat ze hoogbegaafd zijn. Net zoals de logopedist let op bepaalde kenmerken bij het signaleren van een lager intelligentieniveau, dient de logopedist dus oog te hebben voor mogelijke kenmerken van hoogbegaafdheid.
Deze kenmerken kunnen vooral eenvoudig gemist worden bij kinderen in bepaalde risicogroepen, zoals dyslectici, kinderen met ADD of met een andere moedertaal, of meisjes, die zich vaak aanpassen aan de gemiddelde norm. Bij vermoedens van hoogbegaafdheid zijn voor een succesvolle behandeling vaak een aanpassing van de logopedische begeleiding, een andere manier van feedback geven (het belonen van inzet in plaats van resultaat) en het van tevoren bespreken van de verwachtingen en mogelijkheden nodig.’

Klik op de afbeelding om het artikel te lezen. Logopedie en hoogbegaafdheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s