Hoogbegaafde thuiszitters

Ik was op zoek naar cijfers over hoogbegaafde thuiszitters in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Dat zijn er naar vermoeden best veel.

Maar hoeveel zijn het er in het echt?

Voor de schooljaren 2007-2008 en 2008-2009 heeft het Ministerie van OCW opdracht gegeven aan Ingrado om onderzoek te doen naar thuiszitters.

Uit het onderzoek van 2008-2009 blijken op elke willekeurige dag tussen 800-1100 jongeren thuis te zitten, dus zonder onderwijs. Het merendeel van de thuiszitters (84%) heeft de voortgezet onderwijsleeftijd, 16% heeft de basisschoolleeftijd. Er zitten 2 maal zoveel jongens als meisjes thuis van school. Over het algemeen duurt het 4 maanden voordat het kind weer naar (een) school gaat.

In beide onderzoeken zijn hoogbegaafde thuiszitters niet apart gecategoriseerd bij mogelijke oorzaken.

Er zijn wel veel oorzaken waarvan je denk, daar zouden ze wel eens tussen kunnen zitten: gedragsproblemen, leerproblemen, onwelwillende leerling, geen passende school kunnen vinden etc.

Omdat 50-80% van de hoogbegaafde kinderen niet lekker in hun vel zitten op school (onderzoek Sociaal Cultureel Planbureau, 2006) en daarom ook thuis kunnen komen te zitten, is het zeer belangrijk dat er een duidelijk beeld komt hoeveel hoogbegaafde kinderen er thuis zitten, wat de achtergrond daarvan is en  hoe lang het duurt voordat ze weer naar school gaan. Gaan ze terug naar hun oude school of wordt er ergens anders een oplossing gezocht.

Voor het schooljaar 2009-2010 staat opnieuw een onderzoek geplant. In dat jaar komt er op mijn verzoek in de categorie mogelijke oorzaak een noemer bij: hoogbegaafdheid.

Ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten hiervan!

Lees het hele Thuiszitteronderzoek 2008-2009 hier: Ingrado

Dorien Kok

http://www.I-CARUS.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s